In Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului. O masa speciala este pregatita pentru Ajunul Craciunului - sunca, peste si fasole - aceasta este si prilejul cu care rudele isi fac daruri. Multi suedezi merg la biserica in dimineata zilei de Craciun. Craciunul se numeste la suedezi Jul si este urmat de alte sarbatori.Sarbatorile de iarna incep in Suedia cu Sarbatoarea Sf Lucia. Pe 13 decembrie, inainte de rasaritul soarelui, cea mai tanara fata din fiecare familie se imbraca in alb, cu un cordon rosu, iar pe cap isi pune o coronita din ramuri de brad. Isi trezeste parintii si ii serveste cu prajituri, fiind insotita de ceilalti copii ai familiei.
Baietii sunt imbracati in camasi lungi si albe si au palarii ascutite. Obiceiul este o rememorare a martiriului Sf Lucia, ucisa in secolul IV la Syracuza pentru credinta sa crestina. Aceasta ceremonie este relativ recenta, dar a devenit deja o traditie.Brazii sunt adusi si impodobiti in casele suedeze cu doua zile inainte de Craciun. Lumanari, mere, stegulete suedeze, pitici, ornamente din paie impodobesc Bradul de Craciun. In casa se pun flori si pe mese dulciuri traditionale.Cina din Ajunul Craciunului, numita Julafton, se poate compune din smorgasbord, julskinka sau sunca, picioare dporc marinate, peste uscat si afumat, diferite feluri de dulciuri. Risgryngrot este o mancare specifica din orez, cu o migdala ascunsa inauntru. Se spune ca cine gaseste migdala se va casatori anul urmator. Dupa cina un prieten sau un membru al familiei se imbraca in costum de tomte sau Piticul Craciunului. Tomte, spre deosebire de Mos Craciun, traieste sub scandurile casei sau ale hambarului si calareste o capra din paie, fiind imbracat in rosu si avand o barba mare si alba.Tomte imparte cadourile pe care le scoate din sac, insotindu-le cu poezioare si rime.