Originea lui Mos Craciun


Sfantul Nicolae din Myra reprezinta sursa primara de inspiratie pentru Mos Craciun. El a trait in secolul al patrulea si a fost un episcop crestin al provinciei Licia din Antolia, fiind renumit pentru faptul ca impartea cadouri oamenilor saraci, El a daruit cate 100 de galbeni la trei fete sarace inainte de a se marita pentru ca acestea sa nu ajunga sa se prostitueze.
Mos Craciun a fost asemanat cu Odin, un zeu important la popoarele germanice. In doua carti scrise in secolul XIII in Islanda, „Poetic Edda” si „Prose Edda”, acesta este prezentat zburand pe un cal cu opt picioare numit Sleipnir ce putea calatori pe distante lungi, astfel fiind comparat cu renii lui Mos Craciun.
Sarbatoarea inchinata lui, Yule, avea loc anual pe 21 decembrie. In ajunul acestei zile, copii isi umpleau incaltamintea cu legume, iar zeul le oferea dulciuri in locul acestora.Aceasta practica a fost adusa in Statele Unite de catre colonistii olandezi ce s-au stabilit in New Amsterdam in secolul XVII. Sinterklaas (versiunea olandeza a Sfantului Nicolae) era imbracat cu haine bisericesti si se urca pe acoperisurile caselor, trimitandu-le acestora cadouri prin horn.
In Marea Britanie, „Father Christmas” este datat din secolul XVII, personajul fiind un barbat grasut, cu barba, imbracat intr-o haina lunga, verde si guler de blana. Imaginea lui se regaseste in „fantoma Craciunului prezent” din cartea „A Christmas Carol” scrisa de Charles Dickens.
Christkindlein a devenit popular in Europa in secolul XIX. El aducea cadouri in secret copiilor, avand ca ajutor un pitic numit Pelznickel (sau Belsnickle).