Craciunul in Bulgaria

In Bulgaria, ca in toate tarile crestine, Craciunul este sarbatoarea familiei si a dragostei.In dimineata zilei de 24 decembrie, stapanul casei aprinde focul in vatra.Daca focul arde bine, se pune pe foc o buturuga mare din lemn de stejar sau de par (in bulgara "Badnik"), care este lasata sa arda toata noaptea, pentru a incalzi incaperea.

Sarbatoarea Craciunului incepe in seara de Ajun (Badni vecer) cu cina la care se aduna toti membrii familiei.Deoarece seara de Ajun este ultima din seria celor 40 de zile de post, felurile de mancare sunt numai vegetale si in numar impar, cele preferate fiind: ardei mpluti cu fasole, sarmale de post, rulada de dovleac, fructe, vin rosu, nuci."Pita", painea de Craciun, coapta in forma de soare, spicele de grau si strugurii, sunt nelipsite de pe masa, simbolizand belsugul recoltei din anul care va veni. In multe case se mananca usturoi, care sa apere de duhurile rele, de farmece si de boli.In acelasi scop, inainte se masa se tamaiaza toata casa. Masa de Craciun incepe cu impartirea "Pitei", prima bucata pastrandu-se pentru Fecioara Maria.
Dupa perioada lunga de post, masa de Craciun este cu adevarat copioasa.Nu lipsesc mancarurile cu carne si aluatul de foietaj specific-"Banita". Acest preparat este pregatit si de Ajunul Anului Nou, intre foile lui ascunzandu-se urari de bine si monede.Urarile sunt reprezentate prin crengute de coarna, cu numar diferit de muguri, fiecare mugur insemnand o urare de bine.
In Bulgaria, darurile sunt aduse de Mos Craciun in noaptea de 24 decembrie.In ziua de Craciun- 25 decembrie, fiecare isi gaseste cadourile sub bradul impodobit.De-a lungul intregii zile,lumea se duce la biserica si se saluta cu "Chestito Rojdestwo Hristovo!", ceea ce inseamna "Toate cele bune de Nasterea lui Iisus!"
Un alt obicei bulgaresc este mersul la urat al cetei de "Koledari", in general barbati necasatoriti, care colinda din casa in casa imbracati in haine traditionale, cantand colinde si urandu-le gazdelor sanatate, belsug si bunastare.
De Anul Nou, colindatorii sunt baieti mai mici, care merg la urat cu crengute de coarna decorate cu floricele de porumb si fructe uscate.