Craciunul in Austria

In Austria se vesteste inceputul sarbatorilor de iarna incepand cu primul "advent".
Cuvantul "advent" vine din limba latina si inseamna "sosire".El semnifica timpul in care crestinii se pregatesc pentru sarbatoarea de Craciun cu aproximativ patru saptamani inainte.Timp de patru duminici intreaga familie
se aduna in jurul unei coronite de advent, o coroana din ramuri de brad cu patru lumanari, si canta colinde sau citesc povesti.De fiecare data se mai aprinde o lumanare.Atunci cand ard toate cele patru lumanari, inseamna ca a venit Craciunul.
Cele patru saptamani de dinaintea Craciunului reprezinta o proba de rabdare pentru toti copiii.Pentru a le scurta asteptarea, in multe case se gaseste un calendar de advent.In fiecare zi, copiii au voie sa deschida una din cele 24 de usite in spatele careia se ascunde o poza colorata sau o figurina din ciocolata.
Pentru ca micul Iisus sa si aduca cadourile dorite, copiii scriu in timpul adventului liste cu ceea ce isi doresc.Acestea se pun la fereastra impreuna cu ciocolata sau prajiturelele, astfel ca micul Iisus sa vina in timpul noptii si sa le ia.
O zi deosebita in perioada sarbatorilor, mai ales pentru copii,este ziua e 6 decembrie, deoarece atunci vine Mos Nicolae.Avand infatisarea unui batran episcop cu toiag, soseste cu sacul plin de bunatati, dar numai daca au fost cuminti.
Pe 24 decembrie, in sfarsit a sosit timpul!Un clopotel vesteste inceputul Ajunului.Acum, cu emotie, familia are voie sa intre in camera de Craciun, unde se afla bradul impodobit cu lumanari si globuri.Sub el, chiar langa iesle, se afla cadourile.Membrii familiei canta sau citesc povesti de Craciun.Bineinteles ca nu are voie sa lipseasca clasicul colind "Stille Nacht, heilige Nacht". Apoi, se servesc punci si prajiturele si se desfac cadourile.
Dupa despachetarea cadourilor urmeaza o masa festiva, care include de cele mai multe ori crap sau gasca.Dar cea mai mare bucurie o reprezinta croasantul cu vanilie si alte prajiturele de Craciun deoarece in ceea ce priveste foietajele, austriecii sunt adevarati gurmanzi.Seara de Ajun se incheie cu o vizita la slujba de Craciun.