Craciunul in Slovacia

In Slovacia, sarbatorile de iarna cu patru duminici inainte de Ajunul Craciunului.In fiecare saptamana, se mai aprinde inca o lumanare in coronita de Craciun.Cand sunt aprinse toate patru lumanarile, Craciunul bate la usa.Ceea ce nu poate lipsi este vizitarea unuia dintre multele targuri de Craciun.Printre cele mai cunoscute si
iubite targuri se numara cel de la Bratislava, de unde se pot cumpara decoratiuni, suveniruri, placinte umplute si punci aromat.
Ajunul Craciunului- ziua de 24 decembrie- este punctul culminant al Sarbatorilor.Odata cu aparitia primei stele de pe cer, familia se aseaza la masa dupa o zi lunga de post.Mancarea traditionala este crapul cu salata de cartofi. Alte feluri sunt supa de varza, placinta cu miere, mancarea de mazare sau de fasole si tipicele "opekance"- macaroane sau aluat culce cu mac si cu branza.
Dupa masa de seara, familia se aduna in jurul bradului si se deschid cadourile care in Slovacia sunt aduse de Pruncul Iisus.In vremurile trecute, darurile aveau o mare valoare simbolica- merele insemnau sanatate, nucile- intelepciune, bijuteriile- frumusete si noroc iar monedele- bogatie si succes.Festivitatile se incheie cu slujba de la miezul noptii.In ziua de Craciun- ziua Nasterii lui Iisus- nu se fac decat treburi marunte in gospodarie, pentru a nu aduce ghinion.
Cel mai important este sa serbezi Craciunul alaturi de familie si de prieteni.