Craciunul in Marea Britanie


In Marea Britanie, Craciunul e considerat drept cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile incep cu mult inainte de 25 decembrie. In unele magazine poti gasi brazi impodobiti si inscriptii cu urari inca din luna octombrie. In decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapanita, subiectele de conversatie se invart numai in jurul sarbatorii de Craciun, iar cumparaturile si pregatirile sunt prioritatea numarul unu.
Englezii sarbatoresc nasterea Domnului in felul lor - cu obiceiuri la care nu ar renunta nici in ruptul capului, relateaza BBC. Nici un Craciun nu poate sa treaca fara cadouri - asa ca, pe masura ce se apropie ziua de 25 decembrie, numarul celor care iau cu asalt strazile comerciale creste exponential, iar in Ajun, nu mai ai unde sa arunci un ac. Milioane si milioane de lire sterline se cheltuiesc anual in luna decembrie. Cifrele spun ca, in medie, un englez cheltuieste 70 de lire doar pe cadoul pe care il da partenerei sau partenerului, ca sa nu mai punem la socoteala si cadourile pentru ceilalti cunoscuti.

Dupa ce au petrecut intreaga luna decembrie cautand cadouri, scriind felicitari si impodobind bradul, in seara lui 24 decembrie, englezii isi aduna fortele care le-au ramas si se duc la biserica. Englezii nu au renuntat la obiceiul de a trece pe la biserica in Ajunul Craciunului, desi aceasta traditie nu mai are semnificatia de odinioara. Mai mult decat atat, unii tineri se opresc intii in cluburi, si ajung la biserica veseli si pusi pe sotii, spre necazul celor mai in varsta. Practic, sarbatoarea Craciunului si-a pierdut si in Marea Britanie din importanta religioasa, devenind mai degraba un prilej de petrecere in familie. La masa traditionala care are loc pe 25 decembrie britanicii nu mananca porc, ci curcan.
A doua zi dupa Craciun, in Marea Britanie are loc "Ziua Cutiei" - in original "Boxing Day", zi traditionala pentru realizarea de cumparaturi si pentru acordarea cadourilor. Ceea ce e uimitor in Marea Britanie e faptul ca in zilele de Craciun, tara pur si simplu este paralizata. Nu circula nici un mijloc de transport, nici trenuri, nici metrou, nici autobuze. Doar taxiuri - iar soferii fac bani frumosi de Craciun, practicind tarife cel putin duble fata de zilele obisnuite.
Pentru ca pregatirile iau zile in sir, pentru ca trebuie sa te lupti cu multimile ca sa cumperi cadouri, Craciunul e considerat nu doar o mare bucurie de familie, ci si o mare sursa de stres. Din aceasta cauza, in Marea Britanie exista numere speciale de telefon, unde populatia poate suna si isi poate "descarca sufletul", in schimbul unui tarif piperat. De asemenea, se vand ca painea calda brosuri despre cum sa lupti cu stresul provocat de Craciun, despre cum sa faci fata cat mai bine acestor zile.