Craciunul este in Slovenia o perioada magica pentru copii, in care se impletesc traditii crestine si obiceiuri stravechi.O zi importanta din perioada Craciunului este 6. decembrie, cand vine Mos Nicolae, al carui nume este, in Slovenia, Miklavz, insotit de ingerasi si dracusori.In timp ce Mos Nicolae imparte darurile, dracusorii
topaie in jurul lui si ii ameninta pe copiii neascultatori ca ii vor pune in lanturi.De aceea, zgomotul de lanturi se aude de Sfantul Nicolae in acelasi timp cu sunetul clopotelor.
In perioada permergatoare Craciunului se fac toate pregatirile necesare.Printre altele, se culeg crengute verzi si pietre frumos colorate pentru "Jaslice", ieslea care este construita de Ajunul Craciunului.In timp ce in zonele urbane este nelipsit bradul impodobit, la sate se randuieste un mic "colt al Domnului", cu un molid neimpodobit si un porumbel cioplit manual, simbol al Sfantului Duh.
Un obicei care s-a pastrat pana in ziua de astazi este impartirea painii de Craciun, facuta din secara sau din grau.Aceasta paine are atribute magice, dandu-le oamenilor si animalelor din gospodarie sanatate, putere si energie in noul an.O specialitate care nu poate lipsi de pe masa de Craciun este rulada cu nuci "Potica".
Marea sarbatoare incepe pe 24 decembrie, la lasarea serii. Casa este stropita cu agheasma si se aprinde tamaie impotriva duhurilor rele.Dupa o cina nepretentioasa in familie, toata lumea se duce la biserica la "Polnocnica"- slujba de la miezul noptii.Copiii din Slovenia trebuie sa astepte pana dimineata pentru a-si deschide cadourile, in schimb au parte dupa slujba de o masa copioasa, cu caltabosi si carne de porc.De Anul Nou, lucrurile decurg asemanator, numai ca darurile sunt aduse de Mos Gerila.
Pana in data de 6 ianuarie, ziua celor Trei Regi Magi, oamenii se saluta cu "Craciun Fericit!".Aceasta data corespunde cu sarbatoarea Cracinului pe stil vechi, deoarece bisericile ortodoxe de aici au pastrat calendarul iulian.Pana pe 2 februarie, ieslea ramane la locul ei si in jurul ei se canta colinde.